Papageno

Papageno-1

Jag hade en farbror, Sven (salig i åminnelse), som en gång ramlade in på VM-match i fotboll – året var förstås 1958 – utan att ha den blekaste aning om vad som försiggick. Ansträngningarna att försöka få svar på vilka som spelade gav inget resultat, så han dröp av i halvtid.

Själv har jag idag lyckats besöka världens – kanske, det beror mycket på hur man räknar – mest frekventerade religiösa byggnad utan att ha en aning om saken. Guadalopebasilikan heter den och ligger i utkanten av Mexico City. Meckas helgedomar har bara en tiondel så många årliga besökare och även Peterskyrkan i Rom lär ligga kraftigt i lä.

Mitt besök skedde dessutom på Palmsöndagen. Det var gott om folk, men inte upplevde jag någon indisk trängsel heller.

I Mexiko finns två religiösa huvudgestalter förutom Kristus själv – men faktum är att även han ofta hamnar i skymundan för dessa två. Den ena är Judas Taddeus, en av de tolv apostlarna men alltså inte den som förrådde Jesus. Den andra är en Mariauppenbarelse som lär ska ha framträtt på 1500-talet, Vår Fru från Guadalupe. Det finurliga var att hon bar indianska drag, vilket lär ha gjort kristendomen aningen mer lättsmält för mexikanerna.

Det om det. Mitt ärende till basilikan var att ta ett snack med Fru Guadalupe. Det kan inte skada att hålla sig väl med nationalhelgonet i det land man befinner sig i, oavsett vad man i övrigt tror om det ena eller det andra.

Det var något av en upplevelse. Inte minst därför att platsen utanför kyrkan kryllade av fågelförsäljare, som pappan på bilden. Palmsöndagen är på något vis fåglarnas dag i Mexiko. De lär ska bringa människorna sin välsignelse just den dagen.

Titta gärna in på bloggen då och då de närmaste dagarna, för idag har jag lyckats fylla på med nya bilder i förrådet. På kvällen var det rumba i stadsparken, som La Alameda väl får kallas, och det gick härliga till! Intressant var att skåda hur män dansade med män utan att någon tycktes ta det minsta anstöt. Jodå, bögarnas befrielse har kommit en skaplig bit på vägen även i Mexiko! /Mooseeyes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: