Farsan

Tucumán, Argentina, 2 februari 2012

…. i Tucumán.

I Sverige tycks nu finnas politisk majoritet för att ge ensamstående kvinnor rätt till insemination. De enda som motsätter sig förslaget verkar vara kristdemokraterna. Jag anser mig politiskt stå långt ifrån KD och är inte överens med dem i många frågor, men i den här håller jag faktiskt med dem.

Det finns ingen rätt till föräldraskap.  All rätt tillkommer barnen. Och barn har rätt till båda sina föräldrar, till familjen på båda sidor och till att få reda på sitt ursprung! Punkt jäkla slut – det står i barnkonventionen för den som har ögon att läsa med!

Hur undviker samhället att med den föreslagna lagstiftningen skicka budskapet att pappor inte är så viktiga? Att föräldraskyldigheterna för pappors del inte behöver tas på allvar, utan att det går för sig att i gammal god ordning spilla några droppar säd och sedan dra, om man föredrar det?

Hur undviker vi att barn juridiskt objektifieras till förmån för föräldrarnas rätt? Och vad kommer det att få för konsekvenser?

Man kan undra hur lämplig man är som förälder om man är beredd att aktivt medverka till att ens barn blir faderlöst. En helt annan sak är det givetvis om spermadonatorn är känd – och dessutom beredd att ta sitt fulla ansvar som förälder!

/Mooseeyes

4 tankar om “Farsan

 1. Ett svårt dilemma….En stark längtan efter ett barn och att inte ha hittat någon livskamrat och tiden som börjar rinna ut. Kanske är det en egoistiskt önskan, jag vet inte. Idag ser familjekonstellationen annorlunda ut än tidigare, så många skilsmässor, familjer där barnet kan ha två mammor eller två pappor, eller en massa halvsyskon som tillkommit. Idealet är förstås mamma-pappa-barn men tyvärr ser inte samhället ut sånt idag. fast man skulle önska. Men pappans roll förbises ofta , så många pappor som sällan får träffa sina barn, men det har ju inte med just insemination att göra, utan är något helt annat /Maggan

  • Hej Maggan. Jag tror att du sätter fingret på feltänket i den här frågan. Det som jag ser som feltänk iallafall. Behovet – och rätten – att veta vem ens far är och var man kommer ifrån har något med det rådande familjeidealet att göra. Om man vill bilda en familj av ensamstående, eller av mamma-mamma eller pappa-pappa, så är det helt OK för mig! Men pappan måste vara känd, och allrahelst delaktig! Vi har ett mer djupliggande behov av att känna till hela vår identitet, och det är det som är ingången för att lösa den här frågan. Insemination, ja – men med kända fäder, och fäder som är där för sina barn! Därför att det svarar både mot barnets emotionella behov och dess rätt. Visst har jag förståelse för kvinnors barnlängtan, men det problemet kan inte lösas genom att man kränker barnets rätt – som står tydligt uttryckt i barnkonventionen. Rätten till sin identitet. Det går liksom inte att komma förbi, menar jag. /Mooseeyes

 2. hm…..jag vet inte om jag kastar mig in helt och fullt i det här…MEN, har jobbat många år nu med barn och familjer och varje dag går jag hem med vetskapen att föräldrarätten är starkare än barnperspektivet. Så många barn som jag bevittnat fara illa men där föräldrarätten väger tyngst. Alltid. Helt fucked up!!/BF

  • Och det i Astrid Lindgrens Sverige… Hur ska det då inte se ut på andra håll???

   Ja vi har mycket att lära. Det jag finner värst med ovanstående är att man kastar bort informationen som den nya personen behöver för att skapa sig en fullständig identitet. Det tycker jag är rent kriminellt! Men du verkar inte helt med på det, trots allt, du kanske ser någon aspekt som jag är blind för.

   Kul att ha dig på besök här förresten, kära harpasionekompis! /Mooseeyes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: